ПОЛЕЗНО

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРОЗОРЦИТЕ!


Смазването на обкова с машинно масло, е също толкова важно, колкото колата Ви да има масло в двигателя. 
Ако не го смажете, започва триене на метал в метал на сухо. Вас ще Ви измъчи лошата работа на механизмите и трудното въртене на дръжката, придружено от неприятно усещане за стържене.
А какво се случва вътре в този момент?
- Попадналата мръсотия, прах и строителни материали (от довършителните работи, или последния ремонт) при всяко движение на дръжката стържат на сухо, в останалият без смазка обков. Металните елементи се амортизират, докато не се счупят, или блокират.
Решението:  Поне веднъж годишно смазвайте обилно с машинно масло навсякъде, където има движещи елементи и триене на метал в метал!
Необходимо време:  Около 1 минута на крило.КОНДЕНЗ - РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА

С идването на студените зимни дни се появява един стар неприятел и причинител на нездравословния въздух в помещенията, които обитаваме - КОНДЕНЗА. Причините за появата му са комплекс от няколко фактора. Това са:
- недостатъчно отопляване - температурата на стените не трябва да е под 17 градуса.
- недостатъчно проветряване - сутрин и вечер отворете широко всички прозорци за 5-10 минути.
Решението на проблема с влагата е елиминирането на по горните фактори.
- добрата вентилация -  при влизане на свеж въздух отвън и отвеждане на влажния въздух през вентилационните отвори се решава проблемът. За целта на прозореца се монтира автоматично влагорегулируемо нагнетателно устройство. Оборудвано е с автоматичен датчик за влага и пропуска в помещението въздух само при повишаване на влажността. За да е ефективно, трябва да има изход за стария въздух: през вентилатора на банята, тоалетната или аспиратора в кухнята. Също така, отопляването и проветряването не трябва да се пренебрегват. По лични наблюдения, монтирано на прозорец с обикновен стъклопакет, проблема от огромен, стана незначителен. При прозорец с нискоемисийно стъкло, конденза изчезна, тъй като самият стъклопакет със своята по-топла повърхност, допринася много за премахването на проблема.

За повече информация не се колебайте да се свържете с нас на някой от посочените телефони или на hemusdogrami@abv.bg
ИЗБОР НА СТЪКЛОПАКЕТ

Избора на стъклопакет е едно от важните решения, което трябва да се вземе при поръчването на нова дограма. Трябва да се съобрази с изложението на сградата, за максимална енергийна ефективност!

Изложение ЮГ, ЮГОИЗТОК, ЮГОЗАПАД:  Лятото ги огрява директно слънцето и е препоръчително да са със слънцезащитни стъкла, тоест стъклопакет четири сезона/ бяло известно още като мултифункционално, или високоенергийно стъкло.
Предимство:  Лятото предпазва от слънцето, а зимата не допуска да излиза топлината през него.
Недостатък: По-високата му цена, но разходите направени за по-добра изолация, се връщат многократно през годините!

Изложение СЕВЕР, ЗАПАД е препоръчително да са с бяло/ка известно като ка-стъкло, или нискоемисийно стъкло. Ка-стъклото пропуска късовълновото лъчение (каквито са слънчевите лъчи) да влизат в помещението, но отразява дълго вълновата енергия, (като топлина от огън или радиатор) обратно в дома Ви, правейки по-лесно поддържането на помещенията топли.
Преимущество е по-ниската му цена, спрямо мултифункционалното стъкло.

Стъклопакет с две обикновени стъкла  бяло/бяло
Препоръчва се: За вътрешни дограми, които са зад остъклен балкон например, или просто когато се търси по-ниска цена. Напоследък разликата в цената с ка-стъклото е незначителна.
Недостатък:  Най-лоша топло изолация от всички видове  стъклопакети.

Троен стъклопакет с четири сезона отвън/  бяло в средата/ к-стъкло отвътре
Предимство: Перфектна изолация за всички сезони и за всякакво изложение.
Недостатък: Високото му тегло, поради което не се препоръчва за по-големи крила, но е идеален за неотваряеми части и по-малки крила.
Друг недостатък е по-високата му цена, но разходите направени за по-добра изолация, се връщат многократно през годините!


КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ПРОЗОРЦИТЕ

За да работят добре вашите прозорци и врати са необходими минимум грижи за поддръжката им.

1. Поддържайте повърхностите на профилите и обкова чисти, като за целта използвайте сапунен разтвор или обезмаслител. Това със сигурност ще удължи живота на пвц профилите.
Не използвайте абразивни препарати, които биха могли да надраскат повърхностите!
Не използвайте абразивната страна на кухненската гъба, тя би повредила повърхностите!
Не използвайте агресивни препарати съдържащи разтворители, като ацетон и др.!

2. Поне веднъж годишно смазвайте всички подвижни части на обкова с машинно масло (например масло за шевни машини). Като отворите крилото на прозореца, завъртайки дръжката ще видите как се движат заключващите цапфи. Сложете масло на всички места където има движещи елементи, така че да достигне навсякъде по дължината на обкова. Завъртете дръжката многократно за да се смаже навсякъде! Ако крилото ви е с двуосово отваряне, вероятно  елементи от обкова има от горе на крилото и отзад, които също трябва да се смажат. Ако има осигурителка, която пречи да се движи дръжката при отворен прозорец, я натиснете, за да може да се раздвижи и смаже добре.

3. След монтажа на дограмата, в кратък срок направете довършителните работи – измазване на пяната, особено от външната страна на прозореца. Вземете предпазни мерки и облепете стъклата и обкова отгоре на крилото, тъй като там най често попадат строителни материали и затрудняват правилната работа на обкова! Свалете предпазните лепенки от профилите възможно най-скоро (макс. 3 месеца)!